Talma Joachimsthal

En dan begin je ineens op je 58e een uitgeverij, samen met iemand die je nog geen jaar kent. Hoe het één tot het ander leidt, en iets met een rode draad.

In de woonkamer van mijn oma Steppy De Paauw stonden foto’s van familie. Eén foto sprong er uit: een jonge knappe man met een sigaret. Dat was mijn opa Sal Joachimsthal, die in 1938 op 26-jarige leeftijd directeur werd van het bekende Joods-Amsterdamse familiebedrijf Joachimsthal, dat bestond uit een boekhandel, een uitgeverij en een drukkerij.

Joachimsthal produceerde 120 jaar lang honderden boeken, tijdschriften, kranten en brochures. Ze werkten samen met redacteuren, rabbijnen, wetenschappers, journalisten, fotografen, typografen, grafisch ontwerpers en illustratoren. Totdat de Tweede Wereldoorlog kwam en in 1943 alles te gronde ging. Het bedrijf werd leeggeroofd en vele familieleden werden vermoord. Daardoor heb ik Sal nooit gekend. Mijn oma Steppy en mijn vader Albert overleefden de oorlog. Via hen hoorde ik de verhalen en zo kwam Sal voor mij tot leven.

Op mijn 23e studeerde ik af als grafisch ontwerper. Mijn eerste grote opdracht was een pocketreeks voor uitgeverij In De Knipscheer. Gevestigd aan de Singel in Amsterdam, de stad waar mijn eigen familie 120 jaar lang in het boekenvak werkte, dat voelde vertrouwd en smaakte naar meer.
Ondertussen verzamelde ik, net als mijn vader (die ook uitgever is geweest), alles wat met onze familie en hun bedrijf te maken had. Onze droom was dat er ooit een boek zou komen, opgedragen aan Sal. In 2023 kwam die droom uit.

Daarna verscheen Lilian in mijn leven, die onderzoek deed voor een nog te verschijnen trilogie over de familie Pinkhof. We herkenden elkaars zoektocht naar het leven en werk van mensen met bewogen levens. We ontdekten dat bepaalde verhaallijnen generaties lang doorwerken. Niet alleen binnen families maar ook in de samenleving als geheel.

Inspirerende verhalen zijn een mooi boek waard. Daarom besloten we Joachimsthal Publishers te starten. Of eigenlijk: voort te zetten. Want we staan op de schouders van heel wat generaties voor ons.